Kompare
Featured

Najčešće i vrlo opasne greške koje vozači rade u zimskim uvjetima na cesti

U zimskim uvjetima obavezno koristite zimske auto gume
U zimskim uvjetima obavezno koristite zimske auto gume
U zimskim uvjetima obavezno koristite zimske auto gume

Snijeg, poledica i slabija vidljivost značajno mijenjaju uvjete vožnje na cesti i ako želit ostati sigurni - svoju vožnju morate prilagoditi zimskim uvjetima

Iako bi najbolje bilo uopće ne kretati na put tijekom snježne mećave, katkad je vožnja u takvim uvjetima nezaobilazna. Zato je dobro znati kako se ponašati na cesti, na što posebno obratiti pozornost i kako pripremiti automobil za zimske uvjete.

U nastavku saznajte kako izbjeći najčešće pogreške koje vozači rade u zimskim uvjetima na cesti kako biste svaki put sigurno stigli na svoju destinaciju.

1. Vožnja s neadekvatnim gumama

U zimskim uvjetima obavezno koristite zimske auto gume.

Za razliku od ljetnih koje najbolje prianjaju na temperaturama iznad 7 °C, zimske auto gume su mekše kako bi bolje prianjale uz podlogu pri niskim temperaturama. Osim toga, imaju više odvodnih kanala i veću dubinu profila zbog čega se bolje ponašaju u kišnim i snježnim uvjetima.

Također, redovito provjeravajte tlak u gumama. Budući da niske temperature uzrokuju pad tlaka u gumama, dva puta mjesečno provjerite odgovara li razina tlaka preporukama proizvođača auto guma koje koristite. Naime, prenizak tlak u gumama može uzrokovati da guma slabije prianja uz cestu.

Osim toga, pratite trošenje guma. Niti najbolje zimske gume neće vam koristiti na snježnim i kišnim prometnicama kada njihova dubina profila padne ispod 4 mm. Tada vam jedino preostaje kupovina novog seta guma.

2. Vozilo nije spremno za zimske uvjete

Koje zimske gume kupiti najvažnija je odluka u pripremi vozila za zimske uvjete, ali nipošto nije jedina.

Pri niskim temperaturama autu treba više energije za pokretanje, stoga provjerite puni li se akumulator ispravno. Također provjerite u kakvom su stanju svjetla, brisači, ulje i ostali potrošni dijelovi vozila.

Kada zimski uvjeti stignu i zateknete svoj auto prekriven snijegom ili ledom, ga detaljno očistite, uključujući krov te sva stakla i svjetla. Samo u potpuno očišćenom automobilu nećete predstavljati opasnost drugim vozilima. Osim toga, za neočišćen snijeg na automobilu prijeti vam kazna od čak 1000 kuna.

3. Vožnja u zimskoj odjeći

Topla zimska odjeća štiti vas od nepogodnih vremenskih uvjeta na otvorenom, ali u vozilu stvara prepreku sigurnoj vožnji.

Naime, debele zimske jakne i kaputi onemogućavaju sigurnosnom pojasu da se privije uz tijelo. Dođe li do nesreće, takav pojas može skliznuti pri čemu možete zadobiti ozljede abdomena, a silina udarca čak vas može odbaciti izvan pojasa.

Debela zimska odjeća također otežava pokretljivost i pogled na promet, a nosite li zimsku obuću s debelim potplatima, teže ćete upravljati papučicama gasa, kvačila i kočnice.

4. Prebrza vožnja

Pametni vozači brzinu vožnje prilagođavaju uvjetima na cesti. Skliska cesta među najvećim je opasnostima s kojima se vozači suočavaju, a led u kombinaciji sa slabom vidljivošću u zimskim mjesecima recept je za katastrofu.

Usporite i držite se svoje trake. Nepotrebno prestrojavanje i obilaženje vozila pri velikim brzinama u zimskim uvjetima mogu dovesti do toga da naletite na led ili snijeg, izgubite kontrolu nad vozilom i sletite s ceste. Ovo posebno vrijedi za vožnju na mostovima i vijaduktima jer se na njima češće stvara led.

5. Neodržavanje razmaka između vozila

Snijeg i led produžuju zaustavni put kočenja vozila, stoga je imperativ držati dovoljno velik razmak između vozila ispred.

To se odnosi i na vožnju u gužvi. Osim što se u slučaju nužde možda nećete zaustaviti na vrijeme, vozite li preblizu vozilu ispred sebe, vjerojatno ste više usredotočeni na njegov branik umjesto da pratite što se događa u prometu oko vas.

Također u retrovizoru pratite situaciju s vozilima iza vas. Najčešće nesreće u zimskim uvjetima događaju se tako da vas drugo vozilo udari sa stražnje strane.

Nemojte se bojati vožnje po ledu i snijegu, no budite svjesni kako zimski uvjeti na cesti od vozača traže više pozornosti, odgovornosti i strpljenja.

Budite odgovorni, pridržavajte se naših savjeta i vjerujemo kako ćete sigurno stići na cilj.

______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.