Njuškalo
Featured

Mouse without Borders 2.1.0.9

Za upravljanje više računala putem jedne tipkovnice i mišem obično je potreban ili KVM preklopnik ili neko softversko rješenje, no ovaj maleni alat, osobni projekt programera u Microsoftu, upravo spada u potonju kategoriju

Za upravljanje više računala putem jedne tipkovnice i mišem obično je potreban ili KVM preklopnik ili neko softversko rješenje, no ovaj maleni alat, osobni projekt programera u Microsoftu, upravo spada u potonju kategoriju

Microsoftova Garaža projekt je koji potiče razmišljanje i smišljanje novih projekata i rješenja i to samih Microsoftovih zaposlenika koji rade na svojim idejama u slobodno vrijeme, ali u fizičkom prostoru koji se nalazi u sjedištu Microsofta u Redmondu. Iz te je garaže izašao niz zanimljivih projekata od kojih su neki ostali interni, a drugi su svoje mjesto našli u Microsoftovim rješenjima.

Međutim, svako toliko nastane neki dovoljno zanimljiv projekt koji se ne uklapa u ništa na čemu Microsoft službeno radi, a opet zaslužuje objavu kao samostalni programčić. Upravo je Mouse without Borders takav projekt. Riječ je o alatu za koji je, uz druge koji su sudjelovali u njegovu nastanku, najviše zaslužan Truong Do, razvojni inženjer za Microsoft Dynamics kojemu je očigledno dozlogrdila šuma kablova tipična za slučajeve kada se koristi KVM preklopnik. Naime, kao i mnogi drugi korisnici i Truong Do se istovremeno služi s više računala na više monitora, no kako bi korištenje takve konfiguracije bilo praktičnije, uputno je imati samo jednu tipkovnicu i miš. To, pak, zahtijeva dodatni hardver (KVM switch), a premda to nije tako bolno kao što bi se nekima moglo na prvi pogled učiniti, s ovim alatom za takvim nečim nema potrebe (to, uostalom, sigurno već znaju svi koji su ikada iskušali programe kao što su Synergy ili Multiplicity).

Mouse without Borders maleni je alat koji omogućuje korištenje do četiri računala priključena na isto toliko monitora i to putem samo jedne tipkovnice i miša. Pri tome nudi i neke dodatne mogućnosti kao što je prijenos datoteka ili snimanje svega što se vidi na ekranu na računalu na kojima je instaliran, pokrenut i „uparen“. Ono što je možda najvažnije jest da ga je iznimno jednostavno koristiti i podesiti da proradi. Dovoljno ga je instalirati na svako računalo kojim želite upravljati, a preduvjet je da su računala umrežena. Nakon instalacije i pri prvome pokretanju, Mouse without Borders će upitati je li već instaliran i na drugim računalima. Ako jest (to znači da će računalo na kojemu je već instaliran biti smatrano „primarnim“ računalom – važno većinom zbog prečaca na tipkovnici), morat ćete unijeti sigurnosni kod kako bi se dva računala „uparila“ te naziv računala na kojemu se Mouse without Borders već nalazi. Nakon toga, sve je spremno za korištenje. Ako na drugim računalima nije instaliran Mouse without Borders, bit će generiran sigurnosni kod koji je potrebno unijeti za uparivanje. Jednom kada su inicijalne postavke podešene, sam alat će biti vidljiv u sistemskom trayu na svim računalima kojima želite upravljati. Koristiti ga je vrlo jednostavno. Za prebacivanje između računala koriste se prečaci na tipkovnici (Ctrl+Alt+Fx gdje je x broj od 1 do 4 s time da je moguće izbjeći korištenje funkcijskih tipki i rabiti samo brojeve), a kako se međuspremnik dijeli između računala, moguće je koristit standardne operacije kopiranje i lijepljenja (dođe li do kakvih problema, kratica Ctrl+Alt+C bio mogla taj problem riješiti).

Osim toga, moguće je i prebacivati datoteke i to jednostavnim povlačenjem između više računala, odnosno ekrana. Od dodatnih mogućnosti tu je opcija personalizacije prozora za prijavu (moguće je koristiti ili slike na lokalnim diskovima ili one koje se povlače s Microsoftove tražilice Bing). Nju slijedi opcija zaključavanje i otključavanja računala, onemogućavanje pokretanja čuvara ekrana te druge sitnice.

Bez obzira što je ovaj alat testiralo više od devet tisuća korisnika prije nego što je Mouse without Borders pušten u javnost, nedostataka i mjesta za proširenja itekako ima. Na primjer, u igrama se Mouse without Borders baš i ne ponaša onako kako bi to čovjek očekivao i praktički ga je nemoguće koristiti. Nedostatak je i izostanak dokumentacije, a bez obzira što ne obiluje mogućnostima, bilo bi ipak lakše da postoji barem kakav-takav sustav pomoći. Ipak, uzimajući u obzir sve, riječ je o vrlo funkcionalnom alat na koji se vrlo lako naviknuti, a koji zapravo radi prilično dobro. Stoga, tražite li alternativu za KVM preklopnike, ovome biste besplatnom programu mogli dati priliku. (izvor: BUG)

  • Namjena: Softverska varijanta KVM-a
  • Platforma: Windows Vista/7
  • Veličina: 1,10 MB
  • Status: Besplatan
  • Download: aka.ms/MouseWithOutBorders

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.