Kompare
Featured

BeSafe autosjedalice – sigurnost na prvom mjestu

Skandinavski BeSafe kao lider u svijetu autosjedalica briljira na područjima sigurnosti i inovacija
Skandinavski BeSafe kao lider u svijetu autosjedalica briljira na područjima sigurnosti i inovacija
Skandinavski BeSafe kao lider u svijetu autosjedalica briljira na područjima sigurnosti i inovacija

Iako je važnost korištenja autosjedalice za djecu gotovo svima jasna, važno je i koju autosjedalicu kupujete jer nisu sve iste niti sve nude istu razinu sigurnosti

Većina roditelja radije će uštedjeti na sebi nego na djetetu i gotovo uvijek za svoje dijete birati najbolje. Postoje mjesta na kojima možemo kalkulirati i štedjeti, no zadnja na toj listi treba biti sigurnost djeteta, u koju ulazi i odabir autosjedalice. Kada osvijestimo da autosjedalica prilikom nezgode čini krucijalni zaštitni element djeteta od teških ozljeda i mogućeg trajnog invaliditeta, odjednom odabir autosjedalice značajno dobiva na važnosti.

Skandinavska sigurnost

Skandinavski BeSafe kao lider u svijetu autosjedalica briljira na područjima sigurnosti i inovacija. Upravo iz tog, možemo slobodno reći i najvažnijeg razloga BeSafe autosjedalice predstavljaju idealan odabir prilikom kupovine. BeSafe modeli prije plasiranja na tržište prolaze opsežne i brojne testove, među kojima se ističe švedski Plus Test. On je stroži od svih drugih testiranja i mjeri opterećenje na vrat testne lutke pri sudaru. Autosjedalice u kojima se izmjeri opterećenje veće od maksimalno dozvoljenog po Plus Testu, ne prolaze test i ne dobivaju oznaku Plus Testa. Plus Test, zbog svoje strogosti, prolaze isključivo sjedalice u smjeru suprotnom od smjera vožnje.  Inače, Švedska se smatra domovinom autosjedalica okrenutih u smjeru suprotnom od smjera vožnje, pa je tako prvi model predstavljen još davne 1967. godine.

Ova se sjedalica može rotirati za 360 stupnjeva i tako omogućava vožnju u suprotnom i u smjeru vožnje
Ova se sjedalica može rotirati za 360 stupnjeva i tako omogućava vožnju u suprotnom i u smjeru vožnje
Ova se sjedalica može rotirati za 360 stupnjeva i tako omogućava vožnju u suprotnom i u smjeru vožnje

Pored sigurnosti, BeSafe se ističe i po drugim karakteristikama, među kojima valja istaknuti kvalitetu izrade, ali i posebne pogodnosti koje nude ove autosjedalice. Među njima, istaknuli bismo model BeSafe iZi Turn B i-Size kojeg smo nedavno dobili prilike isprobati. Ovaj model autosjedalice ističe se po tome što omogućava korištenje od rođenja pa sve do djetetovih 4 godine (do cca 105 cm visine). Sjedalica se u vozilo postavlja i učvršćuje pomoću ISOfixa, a ulazak i izlazak djeteta olakšan je zahvaljujući mogućnosti rotacije. Naime, ova se sjedalica može rotirati za 360 stupnjeva i tako omogućava vožnju u suprotnom i u smjeru vožnje. Međutim, kako je kod BeSafe iZi Turn B i-Size velik naglasak stavljen na sigurnost i inovativnost, sjedalica automatski blokira mogućnost rotacije u smjer vožnje dok se u sjedalici vozi novorođenče (do cca 87 cm visine), dok je uklanjanjem umetka za novorođenče omogućen izbor vožnje u oba smjera. Tom funkcijom, BeSafe je smanjio rizik od preranog okretanja u smjer vožnje.

5x sigurnija vožnja u suprotnom smjeru

Ova blokada rotacije kod primjene sjedalice za novorođenče postavljena je iz sigurnosnih razloga jer vožnja u suprotnom smjeru nudi čak 5 puta više sigurnosti od one u smjeru vožnje. Ako se pitate u čemu je tajna suprotne vožnje, valja pogledati anatomiju djeteta. Tijelo djeteta drugačije je od tijela odrasle osobe. Dok kod odrasle osobe glava čini samo 6% tjelesne težine, kod djeteta starosti 5 mjeseci, glava predstavlja čak 25% tjelesne težine tj. čak četvrtinu ukupne težine. Ako su mišići djetetovog vrata podvrgnuti prevelikoj sili, što je slučaj pri bilo kakvom frontalnom sudaru kad je dijete okrenuto u smjeru vožnje, posljedice mogu biti katastrofalne. Vožnja u suprotnom smjeru tako će znatno smanjiti stres koji se nanosi na vrat i u konačnici minimizirati posljedice eventualnog sudara.

Osim ozljeda glave i vrata, mogu se dogoditi i ozljede unutarnjih organa radi pritiska pojaseva kojima je dijete vezano u autosjedalicu. U autosjedalici postavljenoj u suprotnom smjeru sila frontalnog udarca raspoređuje se na čitava leđa i glavu djeteta. Kad je dijete u takvoj autosjedalici, vrat i kralježnica djeteta ostaju u jednoj ravnini, a naslon autosjedalice apsorbira sile sudara. Glava djeteta zadržava se unutar autosjedalice, a školjka autosjedalice štiti dijete od udara razbijenih dijelova vozila ili drugih predmeta koji prilikom sudara ulaze u automobil.

Nezavisne studije o prometnim nesrećama koje su proveli Volvo i Folksam pokazuju da dijete, do 4 godine starosti, ima 5 puta veće šanse za preživljavanje ili izbjegavanje ozbiljnih ozljeda ako sjedi okrenuto u suprotnom smjeru vožnje, a ne prema naprijed. BeSafe s modelom Stretch B nudi sjedalicu koja omogućava isključivo vožnju u suprotnom smjeru čak i za veću djecu (od rođenja do 7. godine, odnosno do 125 cm i 36 kg).

Oprez zimi

Zima koja je tek nedavno uzela maha mnoge će potaknuti i na kakva zimska putovanja. Kao i kod svih putovanja, većina će na put krenuti osobnim automobilom. Naravno, autosjedalica za dijete je tu, međutim zimi kod korištenja autosjedalice potrebno je voditi računa o još jednom elementu – zimskoj jakni. Debela, topla i šuškava zimska jakna neizostavan je dio garderobe kad se zimi boravi vani, međutim u vožnji u autosjedalici ona predstavlja opasnost. Preduvjet pune sigurnosti koju pruža autosjedalica je u tome da dijete bude čvrsto zavezano u njoj. Upravo iz tog razloga, pojaseve je na autosjedalici nužno stegnuti kako bi dijete bilo ispravno naslonjeno na autosjedalicu, odnosno kako u slučaju nesreće tijelo ne bi doživjelo preveliki trzaj ili kako ne bi došlo do klizanja djeteta iz autosjedalice.

Stoga, kako biste djetetu pružili maksimalnu sigurnost donosimo zlata vrijedan savjet – prije vezanja u sjedalicu s djeteta skinite jaknu
Stoga, kako biste djetetu pružili maksimalnu sigurnost donosimo zlata vrijedan savjet – prije vezanja u sjedalicu s djeteta skinite jaknu
Stoga, kako biste djetetu pružili maksimalnu sigurnost donosimo zlata vrijedan savjet – prije vezanja u sjedalicu s djeteta skinite jaknu

Zimska jakna ovdje je problem jer zbog svoje debljine donosi pozamašan prostor između djeteta i pojaseva autosjedalice. Stoga, kako biste djetetu pružili maksimalnu sigurnost donosimo zlata vrijedan savjet – prije vezanja u sjedalicu s djeteta skinite jaknu. Osim što će vožnja biti ugodnija za dijete, posebice kad se vozilo zagrije, na ovaj način dijete će biti ispravno posjednuto i vezano u sjedalici.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.