Lenovo

Niskoenergetska kuća ješetdljivasuperugodnaefikasnazelenaisplativa

POWERED BY
Featured

Niskoenergetska kuća #2 – planiranjem i orijentacijom do kasnijih ušteda

Ključ u gradnji niskoenergetske kuće u cjenovnim okvirima obične kuće je u izraženom planiranju
Ključ u gradnji niskoenergetske kuće u cjenovnim okvirima obične kuće je u izraženom planiranju
Ključ u gradnji niskoenergetske kuće u cjenovnim okvirima obične kuće je u izraženom planiranju

Ako prije gradnje kuće napravimo pomno planiranje, istim načinom i gotovo istim troškovima kao gradnjom obične, možemo sagraditi niskoenergetsku kuću

Gradnja kuće vjerojatno je jedan od najvećih projekata koji će netko imati u životu. Rijetki su oni koji u svome životu imaju značajnije investicije od gradnje kuće, naravno ako gledamo osobna ulaganja. Stoga gradnji kuće treba pristupiti maksimalno posvećeno i s iznimnim planiranje, pa i edukacijom. Upravo u ove edukativne mjere ulazi i naš serijal članaka „Niskoenergetska kuća“ kojim vam želimo ukazati na što sve treba voditi računa ne bi li ste vaš dom sagradili kao niskoenergetski, ali u okvirima troškova gradnje obične kuće.

Planiranje, planiranje, planiranje

Ključ u gradnji niskoenergetske kuće u cjenovnim okvirima obične kuće je u izraženom planiranju. Nužno je isplanirati svaki detalj kako bismo izbjegli nepotrebne gubite. Prva stavka u tome je kompaktnost kuće. Naravno, prvi preduvjet je napraviti financijsko planiranje, jer nema gore situacije od te da vlastiti dom niste u stanju završiti. Vjerojatno najveći gubitci ostvaraju se tada – življenjem u nedovršenom objektu, možda bez vanjske izolacije, nedovršene okućnice ili nedovršenog interijera. Stoga, prije bilo kakvih zahvata osigurajte financiranje uz barem 30% rezervi. Tako možete biti sigurni da će te završiti planiranju. Kompaktnost kuće u tome je izuzetno bitna stavka. Nije isto graditi kuću od 120 m2 ili 250 m2, te mnogi ponukani činjenicom kako sami grade svoj prostor posegnu za znatno više kvadrata nego što mogu financirati te u konačnici i godinama nakon useljenja žive u nedovršenoj gradnji. Stoga, planirajte kvadrate kuće sukladno potrebama, ali i mogućnostima. Bitna stavka koja također ulazi u kompaktnost je raspored kuće. Kuću planirajte tako da izbjegavate prostore koje će kasnije biti teško zagrijati i koji će u doslovnom smislu biti „gutači“ energenata. Nadalje, odvojite toplinske zone kuće tako da kupaonice i ostave okrenite prema sjeveru jer ti prostori ionako nemaju velike prozore, a dnevne prostore okrenite prema jugu te na njih planirate postavu velikih staklenih površina. Spavaonice možete orijentirati na istok ili jug. Ovakvim planiranjem već ste napravili puno. Kuću nadalje možete planirati graditi običnim elementima kakvima gradimo i obične kuće (za naše podneblje uobičajeni su opeka, beton, drvo), no kasnijim planiranjem u vidu troslojnih stakala i više-komornih profila, dobre toplinske izolacije, niskotemperaturnim režimom grijanja dobivamo niskoenergetsku kuću koja kao temelj može biti i za dodavanjem solarnih kolektora kao izvrsne nadogradnje.

Natkrivena terasa
Natkrivena terasa
Natkrivena terasa

Natkrivene terase

U planiranju gradnje kuće nije na odmet planirati i terase. Ovi funkcionalni dodaci kuće osim dodatnog prostora ugodnog za boravak i druženje imaju i dodatnu funkciju ako su natkriveni. Naime, natkrivene terase uvijek treba planirati uz dnevne ili spavaće sobe, a kako njih orijentiramo prema jugu ovakve terase se zimi omogućiti ulazak sunčevog svjetla, a ljeti stvarati hladovinu, jer ovisno o godišnjem dobu mijenja se i kut sunčevih zraka. Na ovaj način koristimo sunce kao prirodan i posve besplatan način dodatnog grijanja prostorija zima, odnosno stvaramo zaklon ljeti. Nakon pomnog planiranja i gradnje, u sljedećem članku naglasak stavljamo na važnost izolacije – od podova, krova pa do vanjske ovojnice.

O projektu

Kroz serijal članaka „Niskoenergetska kuća“ provest ćemo vas kroz priču kako od ideje stvoriti dom za sebe ili svoju obitelj. Kroz brojne savjete nastojat ćemo ovu tematiku obraditi tako da niskoenergetska kuća bude u okvirima klasične granje, no pružajući prednosti koje pruža niskoenergetska kuća. Prije svega to je ugodna atmosfera doma te niski režijski troškovi.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.