Lenovo
Featured

Kako prepoznati lažne vijesti u medijima?

Mediji su nedavno upozorili na širenje e-mailova sa zlonamjernim softverima, u kojima vam stižu privici ili poveznice s ciljem preuzimanja zlonamjernih programa
Mediji su nedavno upozorili na širenje e-mailova sa zlonamjernim softverima, u kojima vam stižu privici ili poveznice s ciljem preuzimanja zlonamjernih programa
Mediji su nedavno upozorili na širenje e-mailova sa zlonamjernim softverima, u kojima vam stižu privici ili poveznice s ciljem preuzimanja zlonamjernih programa

U medijskom svijetu i na društvenim mrežama sve se češće susrećemo s raznim dezinformacijama i lažnim vijestima, suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije samo su olakšale i ubrzale dijeljenje takvih informacija pa su i posljedice dalekosežnije te je Svjetska zdravstvena organizacija pojavu masovnog širenja lažnih vijesti nazvala infodemijom.

Naime, ne postoji univerzalan način za prepoznavanje lažnih vijesti, ali mi vam donosimo nekoliko savjeta kako ih prepoznati i na koji način zaštititi svoj pametni telefon.

  • Provjerite izvor

Prije svega, pogledajte web adresu na kojoj je objavljena vijest. Ako nikada niste čuli za tu stranicu, pokušajte pronaći više informacija o njoj (kontakt telefon/mail ili imena novinara/urednika). U slučaju da ne možete naći ništa od navedenog, vjerojatno ne biste trebali vjerovati informacijama koje objavljuju.

  • Provjerite autora

Pokušajte pronaći neke informacije o autoru teksta ako je naveden potpis i vidjeti kakve je vijesti ranije objavljivao. Za slučaj da ne pronađete nikakve informacije o autoru koji je naveden, moguće je da je riječ o lažnoj vijesti.

  • Provjerite osobe koje se spominju u tekstu

Sigurno smo svi mnogo puta pročitali vijesti u kojima se navodi da je neki poznati svjetski znanstvenik ili doktor dao svoje mišljenje i savjete čitateljima o određenim situacijama. Može se dogoditi da vam osoba koja se spominje u tekstu nije poznata i niste nikada čuli za nju. Tada probajte naći više informacija o njoj. Ako je u pitanju zaista stručna osoba, bez problema ćete naći njenu biografiju. Isto tako, ako niste naišli na informacije o osobi, važno je dodatno provjeriti pouzdanost.

  • Provjerite sadržaj

Obratite pažnju na informacije koje se nalaze u tekstu. Ako se navode određeni postoci, studije, brojke ili analize, probajte ih pronaći na službenim web stranicama istraživanja.

  • Ne vjerujte naslovima

Mnogo puta smo na društvenim mrežama ugledali vijest s bombastičnim naslovom, koji nas je jednostavno privukao da kliknemo i vidimo ostatak teksta. Međutim, kada smo otvorili, uvjerili smo se da je tekst totalna suprotnost ili nema nikakve poveznice sa naslovom. Ovo je jedan od najčešćih primjera plasiranja lažnih vijesti jer je datom mediju jedini cilj postići što više klikova i pregleda. Stoga, ne vjerujte nikada samom naslovu i obavezno pročitajte ostatak teksta kako ne biste došli do krivog zaključka. Osim toga, nemojte dijeliti vijesti na društvenim mrežama ako niste pročitali čitav tekst jer time samo pomažete širenju lažne vijesti koja tako doseže veći broj čitatelja i pregleda.

Također, mediji su nedavno upozorili na širenje e-mailova sa zlonamjernim softverima, u kojima vam stižu privici ili poveznice s ciljem preuzimanja zlonamjernih programa, a koje se tiču trenutne situacije. Stoga, od izuzetne je važnosti da zaštitite svoj telefon sigurnosnim softverskim rješenjem, kao što je Samsung Knox – platforma koja pruža zaštitu na više razina. Platforma Samsung Knox ugrađena je u Samsung pametne telefone, tablete i nosive uređaje. Sastoji se od kombinacije obrambenih i sigurnosnih mehanizama koji štite od provale, zlonamjernog softvera i ostalih zlonamjernih prijetnji.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.