Lenovo
Featured

Hrvatski Telekom partner EU projekta digitalne pismenosti za starije osobe

Starija populacija jedna je od najranjivijih društvenih skupina u kontekstu digitalne pismenosti koja se više ne može smatrati prednošću, već potrebom
Starija populacija jedna je od najranjivijih društvenih skupina u kontekstu digitalne pismenosti koja se više ne može smatrati prednošću, već potrebom
Starija populacija jedna je od najranjivijih društvenih skupina u kontekstu digitalne pismenosti koja se više ne može smatrati prednošću, već potrebom

Hrvatski Telekom partner je EU projekta BOOMER (Booming digital literacy skills among elderly population) čiji je cilj unaprjeđenje digitalne pismenosti i poticanje digitalne inkluzije osoba treće životne dobi.

U sklopu BOOMER-a, Hrvatski Telekom će zajedno s Centrom za istraživanje digitalne transformacije CREDO Sveučilišta u Dubrovniku i partnerima iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Belgije i Španjolske, tijekom sljedeća 24 mjeseca razvijati rješenja i provoditi aktivnosti koja će starijim osobama pomoći u usvajanju digitalnih znanja i kompetencija i olakšati im obavljanje svakodnevnih aktivnosti u online okruženju.

Projekt BOOMER jedini je Erasmus+ projekt financiran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije u sklopu Ključne aktivnosti 220 – Suradnička partnerstva za područje obrazovanja odraslih.

Hrvatski Telekom kao društveno odgovorna kompanija već dugi niz godina provodi aktivnosti kako bi osobama treće životne dobi pomogao da se upoznaju s novim tehnologijama i poboljšaju svoje digitalne vještine. Tijekom proteklih godina Hrvatski Telekom je, u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, kroz nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba u domovima „Generacije Zajedno“ za više od 50 domova za starije osigurao tablet uređaje i omogućio besplatan Internet te su korisnici domova naučili koristiti razne digitalne alate, a program je prepoznat je kao jedan od najboljih primjera društvene odgovornosti u cijeloj EMEA regiji.

„U suradnji s kolegama iz akademske zajednice te Matice umirovljenika Hrvatske, došlo je do dogovora o realizaciji projekta u koji se uključio velik broj zemalja EU s ciljem permanentnog jačanja digitalnog opismenjavanja naših najpotrebitijih članova društva. Tijekom sljedeće dvije godine Hrvatski Telekom će, u suradnji s partnerima, kroz razne radionice i predavanja, starije osobe educirati o osnovama korištenja tehnologija te kako upotrebljavati razne digitalne alate koji im pomažu u svakodnevnom životu. Projekcija nam je da kroz različite aktivnosti pomognemo svim sudionicima da se upoznaju s novim tehnologijama uz koje će ostvariti priliku za usvajanje praktičnih znanja i na taj način doći do bržeg i lakšeg uključivanja u sadašnjost te sam ponosna što sam dio kompanije koja tome pridonosi“, izjavila je Nikolina Pejović, voditeljica projekta sa strane Hrvatskog Telekoma.

„Projekt Boomer najnovija je u nizu uspješnih suradnji istraživačkog centra CREDO Sveučilišta u Dubrovniku s Hrvatskim Telekomom. Osobito nam je zadovoljstvo što u ovoj priči surađujemo i s drugim visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj, ali i predstavnicima institucija ciljne skupine. Boomer ima za cilj zadovoljiti potrebe jedne od najugroženijih društvenih skupina u dobu digitalne transformacije, a njegovom realizacijom obje institucije razvijaju svoju društvenu misiju“, izjavio je Nebojša Stojčić, prorektor Sveučilišta u Dubrovniku.

Starija populacija jedna je od najranjivijih društvenih skupina u kontekstu digitalne pismenosti koja se više ne može smatrati prednošću, već potrebom. Projekt BOOMER ima vrlo jasan i konkretan cilj - doprinijeti premošćivanju međugeneracijskog jaza, omogućiti aktivno sudjelovanje u svakodnevnom životu starijih građana i promicati društvenu uključenost digitalno ranjivih društvenih skupina. Projektom je predviđen i razvoj intuitivne i jednostavne platforme koja će biti prilagođena potrebama starijih osoba.

„Suradnja Matice umirovljenika Hrvatske i Hrvatskog Telekoma nastavlja se kroz projekt BOOMER gdje ćemo kroz dvije godine trajanja projekta raditi na unapređenju digitalne pismenosti osoba starije životne dobi. Svjesni smo važnosti razvoja tehnologije i digitalne pismenosti umirovljenika, koja im omogućuje socijalno uključivanje i poboljšava kvalitetu živote te je ovaj projekt i suradnja sa Hrvatskim Telekomom dobra podloga za razvoj novih rješenja koja utječu na standard umirovljeničke populacije“, istaknula je Višnja Fortuna, predsjednica MUH-a.

BOOMER okuplja osam partnera iz pet zemalja (Belgija, Hrvatska, Italija, Njemačka i Španjolska), a koordinator projekta je Sveučilište u Dubrovniku. Uz Hrvatski Telekom, konzorcij iz Hrvatske čine Ekonomski Fakultet Zagreb te Matica umirovljenika Hrvatske.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.