Njuškalo
Featured

Hrvatski građani među prvima u svijetu testiraju digitalnu putovnicu

Digitalna putna vjerodajnica omogućava građanima brže i ugodnije putovanje najavom prelaska granice iz mobilne aplikacije i korištenja zasebnih izlaza na graničnim prijelazima
Digitalna putna vjerodajnica omogućava građanima brže i ugodnije putovanje najavom prelaska granice iz mobilne aplikacije i korištenja zasebnih izlaza na graničnim prijelazima
Digitalna putna vjerodajnica omogućava građanima brže i ugodnije putovanje najavom prelaska granice iz mobilne aplikacije i korištenja zasebnih izlaza na graničnim prijelazima

Hrvatska i Finska prve su članice EU koje razvijaju i provode projekt digitalne putne vjerodajnice (DTC). Krajnji cilj jest olakšavanje putovanja i unapređenje sigurnosti putnika putem najnovije tehnoloških rješenja

Stručnjaci Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) i MUP RH ovih su dana priveli kraju razvoj informatičkog rješenja digitalne putne vjerodajnice. Stoga su u subotu, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, na prezentaciji projekta, ponudili svim zainteresiranim građanima mogućnost da među prvima preuzmu digitalnu putnu vjerodajnicu (DTC- Digital travelcredentials) u mobilnu aplikaciju i istraže kako će izgledati putovanje budućnosti.

„Zadovoljan sam danas jer predstavljamo projekt koji je razvila hrvatska pamet i koji Hrvatsku ponovno pozicionira na ljestvici naprednih tehnoloških rješenja koja pridonose stupnju digitalne transformacije. Ovaj pilot projekt kojim smo hrvatskim građanima omogućili da među prvima u svijetu testiraju budućnost putovanja, uz digitalnu putnu vjerodajnicu, predstavlja značajan iskorak prema modernizaciji i olakšanju putovanja te daljnjoj digitalizaciji administrativnih procedura kako u Republici Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji. Svjesni da se digitalna transformacija sastoji od procesa digitalizacije države, gospodarstva te društva, AKD je hrvatskim građanima, poslovnoj zajednici i javnoj upravi u proteklih sedam godina stavio na raspolaganje niz svojih naprednih IT rješenja, servisa i usluga povjerenja. Budući digitalno doba donosi nove izazove, osigurali smo sigurnu i kvalitetnu primjenu novih tehnologija, uz ulaganja u kibernetičku tehnologiju i ljudske resurse. Kao partner od povjerenja Vlade Republike Hrvatske, i dalje ćemo aktivno sudjelovati u realizaciji Nacionalne razvojne strategije i Strategije digitalne Hrvatske, pratiti europsku regulativu te strateški se orijentirati na projekte koji će pridonijeti realizaciji Strateških ciljeva na razini Europske unije“ -  izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Digitalna putna vjerodajnica omogućava građanima brže i ugodnije putovanje najavom prelaska granice iz mobilne aplikacije i korištenja zasebnih izlaza na graničnim prijelazima. Tehnološki temelj za korištenje digitalne putne vjerodajnice je mobilna aplikacija Certilia, koju građani već uvelike koriste za digitalnu potvrdu identiteta. Aplikacija Certilia ima sve pretpostavke budućeg EU digitalnog novčanika i omogućava identifikaciju korisnika na najvišoj sigurnosnoj razini.

Aktivacija usluge digitalne putovnice je jednostavna. Dovoljno je dodati digitalnu putnu vjerodajnicu (DTC) u postojeću aplikaciju Certilia, koju možete preuzeti online ili instalirati uz podršku studenata u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji koja obavlja upravne poslove. Potrebno je posjedovati elektroničku osobnu iskaznicu registriranu u aplikaciji, kako bi se aktivirala digitalna putovnica.

„U prvoj fazi testiranja, usluga će biti dostupna na svim Android telefonima, dok se IOS inačica očekuje do kraja godine. Za početak, digitalnim putovnicama moći će se identificirati i putovati iz zračne luke Dr. Franjo Tuđman, ovo je početna  faza pilot-projekta u kojoj hrvatski građani dobivaju priliku da zavire u budućnost putovanja i istovremeno sudjeluju u testiranju novih načina putovanja s digitalnom putnom vjerodajnicom. Kako se projekt bude razvijao, broj graničnih prijelaza i zemalja uključenih u njega će rasti, sve do trenutka kad će digitalna putna vjerodajnica postati univerzalno prihvaćena i standardizirani dokument za sve građane Europske unije.“ – izjavio je voditelj projekta Ivan Brko

Zašto digitaliziramo putne isprave?

Povećanje ukupnog broja putnika

Međunarodna udruga zračnih prijevoznika (IATA) očekuje znatan porast putnika s novih tržišta u sljedeća dva desetljeća. Projekcije pokazuju da će broj putnika godišnje rasti za 4-8 posto u Rusiji, Brazilu i Meksiku, dok se u Kini i Indiji očekuje dvoznamenkasti rast.

Sve veći broj prelazaka granice

Osim sve većeg broja putnika, povećava se i broj prelazaka granice po putniku, što značajno povećava ukupni broj prelazaka i graničnih provjera. Perspektiva pouzdanog digitalnog identiteta koji se može dijeliti prije putovanja, omogućit će skraćivanje vremena provjere pomoću novih mehanizama autentifikacije i provjere.

Prošireni identitet putovanja

Nova tehnologija omogućuje dodavanje novih obilježja potrebnih za sigurno putovanje, kao što su ažurirana fotografija ili zdravstvena iskaznica, a sutra i elektronička eVisa. Ove potrebe govore u prilog daljnjem razvoju tehnologije putovanja kako bi se u budućnosti podržalo, ubrzalo i osiguralo upravljanje kretanje putnika na granicama.

Zahtjev putnika za boljim korisničkim iskustvom

Tijekom putovanja digitalna tehnologija vjerodajnica za putovanje moći će se kombinirati s drugim tehnologijama, kako bi se putnicima omogućio lakši ulazak u zračnu luku, kretanje kroz prijavu, iskrcaj prtljage, imigraciju, sigurnost i ukrcaj, bez potrebe da iz džepa izvade i predoče svoju putnu ispravu.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.