Lenovo
Featured

Zagrebačka tvrtka Alfatec Group predstavila nove urede

Misao vodilja Billion Designa bila je da je čarolija u detaljima i elementima koji opisuju priču samog brenda
Misao vodilja Billion Designa bila je da je čarolija u detaljima i elementima koji opisuju priču samog brenda
Misao vodilja Billion Designa bila je da je čarolija u detaljima i elementima koji opisuju priču samog brenda

Trendovi iz Silicijske doline poput open-spacea i desk-sharinga nikad nisu impresionirali Alfatec Group, pa ni onda kad su razmatrali opcije modernizacije svog uredskog prostora. Saznajte zašto su im odoljeli, kakav je utjecaj bio na zadovoljstvo njihovih zaposlenika i pogledajte rezultat

Alfatec Group zagrebačka je IT tvrtka sa zadarskom podružnicom, koja u ICT branši djeluje već više od tri desetljeća. Svoju su poslovnu djelatnost započeli kao obiteljska firma s troje zaposlenika, dok danas zapošljavaju 40-ak stručnjaka. Direktor Marko Kornfeld nerijetko ističe da je cilj Alfatecovog 'malog' kolektiva da svaki pojedinac može doći do izražaja i biti velik, stoga je to bila glavna misao vodilja tijekom cijelog projekta.

Kvalitetna zgrada i old-school ured

U novoizgrađeni stambeno-poslovni kompleks u Tuškanovoj ulici uselili su prije 13 godina, u uredski prostor od petstotinjak kvadrata. Covid-kriza onemogućila ih je da na željeni način proslave okruglu 30. obljetnicu rada, te je želja da krenu s planiranom transformacijom tvrtke u smjeru potpune modernizacija postala još veća. Tako je je početkom 2022. godine započeo proces promjene vizualnog identiteta, koji je uključivao i plan preuređenja poslovnog prostora koji će prikazati novi, moderni Alfatec.

„Iako su prostori bili kvalitetno i dizajnerski uređeni, nakon više od desetljeća postali su retro. S obzirom na brojne klijente, potencijalne zaposlenike i studente koji su gotovo svakodnevno kod nas, prepoznali smo da potreba preuređenja uredskog prostora nije samo funkcionalne prirode, već da svakako želimo  dizajnom odražavati duh moderne IT industrije i našu inovativnost i stručnost.  Iz prošlosti, željeli smo se „vratiti u budućnost“– kaže Kornfeld.

Projekt u rukama nagrađivanog dizajnera

Redizajn poslovnog prostora prepustili su rukama domaće dizajnerske tvrtke 'Billion Design' Petra Popovića, multidisciplinarnog dizajnerskog stručnjaka koji je svoje široko iskustvo stekao pretežito na inozemnom tržištu. Posljednji veliki projekt za koji je Petar Popović s Rimac dizajn timom dobio World Brand Design nagradu bio je za cjeloviti dizajn, brending i vizualnu komunikaciju brenda Rimac i Rimac Nevere. Uslijedila je potom za Popovića i prestižna američka nagrada Core77 za vizualne komunikacije Rimac Grupe, a koja je stigla točno uslijed redizajna Alfatecovih prostorija, što je bila dodatna potvrda da će finalni rezultat preuređenja biti u skladu s Alfatecovim potrebama i željama.

Rezultat koji je nadmašio očekivanja

Tema preuređenja je bila u skladu sa novim vizualnim identitetom Alfateca i sloganom 'The Future, Enlightened', a u skladu s njim poseban naglasak  stavljen je na rasvjetu cijelog prostora.

Najimpozantniji element uređenja je recepcija koja osvaja svakog tko ulazi u prostorije Alfateca. Rađena po narudžbi od posebnog materijala, oblika proizašlog iz Alfatecovog loga, ona je centralni dio koji u sebi objedinjuje sve što tvrtka predstavlja. S obzirom na pozitivne reakcije zaposlenika, ali i svih posjetitelja, cilj je definitivno ispunjen.

Prva cjelina sastoji se isključivo od uredskih prostorija i njen središnji prostor do sada nije bio posve funkcionalan. Zidovi su srušeni, a prostor je iskorišten na posve novi način – uređena je jedna manja „staklena“ dvorana za sastanke te dva „soundproof booth“ prostora za privatne razgovore, razmišljanje ili jednostavno opuštanje. U preostalom, pogledu skrivenom, prostoru nalaze se printeri i uredski materijali.

Druga cjelina ureda sastoji se od uredskih i prostora za odlaganje i pohranu, velike konferencijske dvorane i food corner. Dosadašnja konferencijska dvorana bila je prevelika, dok je kapacitet same kuhinje bio premalen, stoga je prostor preoblikovan na način da je najveći prostor dobio novi meet&dine prostor, koji je postao mjesto svakodnevnog okupljanja i neformalnog druženja. Manji prostor pretvoren je u 'skrivenu' radnu sobu jednog od odjela.  Prostor za pohranu je u potpunosti optimiziran, dok je drugi dio velike dvorane pretvoren u modernu i funkcionalnu dvoranu za sastanke.

Uredi su organizirani i usklađeni s novim vizualnim identitetom, no razlikuju se međusobno posebnim art dekoracijama, koje su različitim asocijacijama naglasile Alfatecove brend elemente
Uredi su organizirani i usklađeni s novim vizualnim identitetom, no razlikuju se međusobno posebnim art dekoracijama, koje su različitim asocijacijama naglasile Alfatecove brend elemente
Uredi su organizirani i usklađeni s novim vizualnim identitetom, no razlikuju se međusobno posebnim art dekoracijama, koje su različitim asocijacijama naglasile Alfatecove brend elemente

Nova funkcionalna rasvjeta namijenjena je  smanjenju umora, poboljšanju koncentracije i povećanju produktivnosti zaposlenika. Mnogo pažnje uloženo je i u izbor zelenila koje se nalazi u svim uredima i zajedničkim prostorima i time omogućuje dodatni osjećaj ugode i povezanosti s prirodom.

Misao vodilja Billion Designa bila je da je čarolija u detaljima i elementima koji opisuju priču samog brenda, pa je zato i signalizacija na ulazima u prostorije obilježena u posebnom stilu koji vizualno prikazuje core biznis Alfateca.

„Naša tvrtka stavlja ljude u središte svog djelovanja, a sam prostor je ovdje zbog naših djelatnika. Prilikom redizajna želja je bila da se svaki pojedinac, bez obzira na generacijske razlike i radno mjesto, treba ugodno osjećati u tom prostoru te da novi dizajn bude još jedan razlog više zašto s osmijehom dolaze na posao. Želja je bila stvaranje suvremenog funkcionalnog dizajna koji će ispričati priču našeg brenda, u skladu s vizualnim identitetom i obogaćenu nepretencioznom elegancijom.“ – naglašava voditeljica marketinga Anja Liker.

Prije nego su krenuli s projektom ispitali su potrebe zaposlenika, a njihovi odgovori potvrdili su višegodišnju praksu. Suzana Srpak, voditeljica ljudskih resursa je naglasila: „Unatoč trendovima na tržištu, nikad nismo razmišljali o tome da naše uredske prostorije zamijenimo open-spaceom ili da tijekom renovacije uvedemo desk-sharing. Jako nam je važno da svi zaposlenici, pa i oni koji prakticiraju hybridni rad, imaju samo svoj dedicirani prostor u kojem ih čeka njihov radni stol, na kojem je prema njihovom odabiru osim monitora, dodatno i njihova šalica, biljka, privatna fotografija ili slika kao i ormarić u koji mogu staviti osobne stvari. Drago nam je da su se naša razmišljanja pokazala ispravnima, jer osim naših zaposlenika koji se slažu s takvom odabirom, imamo puno pozitivnih komentara potencijalnih zaposlenika kojima je i to jedan od razloga zbog kojeg bi se željeli pridružiti našem timu.“

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.