Kompare
Featured

Test: Adata SU800 256GB i XPG SX8000 512GB – dvojac za let

Ako vam je netko u vašoj blizini računalni entuzijast, zasigurno nema dražeg poklona za tu osobu od – računalne opreme
Ako vam je netko u vašoj blizini računalni entuzijast, zasigurno nema dražeg poklona za tu osobu od – računalne opreme
Ako vam je netko u vašoj blizini računalni entuzijast, zasigurno nema dražeg poklona za tu osobu od – računalne opreme

Čvrsti disk temeljen na memorijskim modulima, popularni SSD, nedvojbeno prva je stvar koju će brojni korisnici kupiti kao nadogradnju računala, a na test su nam stigla dva modela koji su pogođeni „po mjeri“ svakog

Blagdansko vrijeme nekako nam je već pred vratima, a tomu u prilog idu i već naveliko okićeni trgovački centri, ali polako i ulice grada. Upravo ovo vrijeme prilika je za obradovati vama mile i drage ljude, prijatelje, članove obitelji. Ako vam je netko u vašoj blizini računalni entuzijast, zasigurno nema dražeg poklona za tu osobu od – računalne opreme. Ako postoji nešto što ta osoba nema, a htjela bi imat, to je zacijelo SSD disk. Čvrsti disk temeljen na memorijskim modulima, popularni zvani SSD, nedvojbeno prva je stvar koju će brojni korisnici kupiti kao nadogradnju računala, a upravo to može biti i idealni poklon. Na test su nam stigla dva izvrsna modela krojena prema potrebama svakog korisnika.

Lagani prijelaz
Prijelaz s klasičnih čvrstih diskova na SSD najbolje je napraviti s modelom Adata SU800, koji nam je stigao u kapacitetu od 256 GB. Zašto je ovo svojevrsni ulazni model u svijet SSD-a, to je ponajprije zbog cijene koja konkretno za ovaj model iznosi 700-tinjak kuna. Za taj iznos dobiti ćete realan skok u performansama za oko 500%, no osim sirovih performansi tu je i skok u energetskoj efikasnosti, pouzdanosti, ali i u drugim segmentima. Zamjena klasičnog čvrstog diska novim SSD-om neće biti problem za entuzijasta – nekoliko vijaka i to je to. Ono po čemu će se rad na SSD-u prvo razlikovati od klasičnog HDD-a je vrijeme učitavanja Windowsa ili drugog operacijskog sustava. Dakle, skok je tu od kakvih 600%, odnosno ako je paljenje računala trajalo prosječno minutu, sada će trajati 10-ak sekundi! Obratite samo pozornost na osmjeh korisnika koji prvi puta počne raditi na SSD-u. Adata SU800 256GB izrađen je od kvalitetnih materijala, koliko je to uopće bitno jer će disk biti ugrađen u samom računalu i zapravo ga i nećemo vidjeti. Uz disk dolazi i maleni odstojnik tako da ćete disk moći bez poteškoća ugraditi i u starija prijenosna računala (koja su u svoje vrijeme koristila deblje diskove). Velika prednost pri kupovini je i alat koji omogućava brzo i jednostavno kopiranje svih datoteka sa starog diska na novi SSD. Ukoliko vam je kapacitet od 256 GB malen, disk je dostupan do kapaciteta od 1000 GB (1 TB).

Ovaj SSD nudi 5 godina jamstva, no zbog svojih vrhunskih performansi cijena je znatno viša
Ovaj SSD nudi 5 godina jamstva, no zbog svojih vrhunskih performansi cijena je znatno viša
Ovaj SSD nudi 5 godina jamstva, no zbog svojih vrhunskih performansi cijena je znatno viša

Za prave entuzijaste
Drugi disk pristigao na test biti će ponajprije namijenjen samo najzagriženijim entuzijastima. Iza naziva XPG SX8000 512GB krije se jedan od „moćnijih“ primjeraka na tržištu. Namijenjen je za ugradnju putem znatno propusnijeg i bržeg PCIe Gen3x4 M.2 utora, zbog toga je i izuzetno kompaktnih dimenzija, a upravo zahvaljujući ovom utoru i općenito vrhunskim komponentama ponuditi će i performanse koje su duplo bolje i od SSD-a! Konkretno, dok se običan SSD može pohvaliti čitanjem i pisanjem od kakvih 500-njak MB po sekundi, kod XPG SX8000 512GB ta je brojka 2.400 MB za čitanje i 1.000 MB za pisanje! Ovo je rezultat koji će zadovoljiti i najveće entuzijaste, a posebice računalne igrače kojima su performanse od presudnog značaja. Zahvaljujući tehnologiji izrade 3D NAND Flash i ovaj SSD dostupan je u kapacitetu do 1 TB, a to će zasigurno biti dovoljno i za najnaprednije. Kao i prethodni model, i ovaj SSD nudi 5 godina jamstva, no zbog svojih vrhunskih performansi cijena je znatno viša. Za ovaj konkretno model je oko 1.500 kuna, pa na više.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
MedicoHome

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.