Huawei
Featured

Test: Tele2 Pokućni Internet – bilo kuda net svuda

Internet je jednostavno postao dio naše svakodnevice, kako one poslovne, tako i one zabavnije privatne
Internet je jednostavno postao dio naše svakodnevice, kako one poslovne, tako i one zabavnije privatne
Internet je jednostavno postao dio naše svakodnevice, kako one poslovne, tako i one zabavnije privatne

Isprobali smo Tele2 Pokućni Internet koji nam omogućava spajanje na Internet i povezivanje sa svim uređajima bilo gdje se nalazili i bilo kada

Biti bez Interneta danas je gotovo kao biti bez osnovnih za život potrebnih uvjeta. Internet je jednostavno postao dio naše svakodnevice, kako one poslovne, tako i one zabavnije privatne. Stoga, „veza“ na „mrežu“ od presudne je važnosti za svakoga. Svakako najpopularnije je širokopojasno povezivanje na Internet putem bakrenih žica ili optike koristeći ADSL ili pak putem kablovskog priključka u gradovima. Međutim, u zadnje vrijeme sve je više prisutan trend mobilnog povezivanja. Osim putem mobilnih telefona, mobilno povezivanja dostupno je i putem dediciranih uređaja, modema s 4G (3G) modulom. Upravo takvo potonje povezivanje nudi i Tele2 Pokućni Internet kojeg smo imali prilike testirati.

Uključi i surfaj
S 3G/4G modemima i mobilnim Internetom susreli smo još prije nekoliko godina. U to vrijeme za takav poduhvat bilo je potrebno podosta znanja i vještina, ponajprije trebalo je znati odabrati valjani modem koji se nerijetko kupovao u slobodnoj prodaji te odabrati operatora i tarifu koja bi ispunila naše zahtjeve. Nakon toga trebalo je znati i postaviti samo povezivanje, konfiguriranje modema. Na sreću, danas je taj zadatak daleko jednostavniji, a s Tele2 Pokućnim Internetom svodi se najjednostavniji plug-n-play (uključi-i-kreni) zadatak. Baš tako jednostavno – modem je dovoljno izvaditi iz kutije i uključiti u struju – baš kako kaže Tele2 slogan – taadaa – spojeni ste. Ostali smo ugodno iznenađeni cijelim postupkom i jednostavnošću koja dolazi direktno iz kutije. Na ovo bi se svakako mogli ugledati i drugi operateri koji često za svoje usluge traže puno više od „malog“ angažmana korisnika. Jedini konfiguracijski zadatak koji smo odradili je bila promjena parametara naziva bežične mreže jer nam se generički naziv WLAN-a i generička lozinka nisu sviđali, no ako nemate takvih problema ovo možete preskočiti.

 Cijene jasno, ovisno o odabranom paketu variraju od 49 do 300 kuna mjesečno
Cijene jasno, ovisno o odabranom paketu variraju od 49 do 300 kuna mjesečno
Cijene jasno, ovisno o odabranom paketu variraju od 49 do 300 kuna mjesečno

Solidna brzina i cijena
Tele2 Pokućni Internet nominalno nudi povezivanje s brzom 4G vezom. U teoriji ovo znači velike, basnoslovne brzine do 150 Mbit/s. Ovakva brzina daleko je više od onoga što nudi sveprisutni ADSL, no treba imati na umu da je ovako visoku brzinu teško ostvariti jer na nju utiče mnogo faktora. Jedan od tih faktora je i lokacija. Ovo je zapravo često i presudni faktor, jer ako niste u 4G pokrivenost ovakvu brzinu nemoguće je ostvariti. Drugo, ako i ostvarite ovako visoku brzinu ona će ovisiti o jakosti signala, pa s njegovim opadanjem opasti će i brzina. Konkretno, u našem testu brzina se u gradskim urbanim sredinama kretala od kakvih 20 Mbit/s pa ponekad i do 100 Mbit/s, a u ruralnim krajevima ona je ipak bila niža te se kretala u prosjeku od 5 do 10 Mbit/s. Jasno je dakle da će brzina varirati, no jasno je da ona uopće nije loša! K tomu, valja uzeti u obzir da je i upload također znatno brži od ADSL-a, pa ako primjerice objavljujete kakve medijske sadržaje, Tele2 Pokućni Internet mogao bi biti idealan paket. Tele2 Pokućni Internet vidimo i kao idealan način za povezivanje na Internet kod osoba koje mijenjaju mjesto boravka, poput studenata. Dovoljno je modem imati uza sebe i imate Internet uza sebe. Tele2 Pokućni Internet nudi se u nekoliko paketa, od 3 GB prometa pa do gigantskih 300 GB za poslovne korisnike. Cijene jasno, ovisno o odabranom paketu variraju od 49 do 300 kuna mjesečno. Nekakav optimalni paket s prometom od 50 GB nudi se za 169 kuna mjesečno. Ovo nije nešto niže od „fiksne“ konkurencije, možda je čak i više, no valja imati u obzir veliku jednostavnost – od uvođenja i korištenja do instalacije usluge. K tomu, jednom kada odlučite preseliti se, svoj priključak nosite sa sobom.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Kompare
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.